Fisketekniker

Lär dig allt om fisketekniker här

Det finns otroligt många tekniker när det kommer till fiske som alla har olika tjusningar. Vi kommer att ta upp lite om dem och prata om deras egenheter och ge tips för respektive teknik.

Mete – fiska med metspö

För de allra flesta av oss är mete den fisketeknik som vi kommer i kontakt med först av allt, hur många av oss har inte knutit fiskelina på en lång pinne och tittat förväntansfullt på ett rött och vitt flöte i frigolit? Ibland matar man småfisk så kroken blir helt ren på några minuter, andra gånger får man upp fina fiskar.

Nybörjartips för fiske med metspö

Nybörjartips för fiske med metspö är att använda färskt bete, daggmask är en klassiker som alltid funkar. Se till att täcka hela kroken med mask, är det någon del av kroken som syns är fisken intelligent nog att inte hugga.

I vass och nära strandkanten gömmer sig ofta småfisk, men om man åker ut med båt kan man få lite större fisk om man har tur och letar på rätt ställe.

Tänk på att de flesta fiskar simmar i stim. Om du får upp en abborre i fin storlek är det klokt att snabbt dra upp och få ner kroken igen för att ha chans på fler i samma storlek. Och om du bara får små mörtar eller abborrar kan du behöva byta ställe för att få något nytt på kroken.

Utrustning – Metspö

Metspön är otroligt överkomliga i pris, och du kommer ännu billigare undan om du tar en ungbjörk eller liknande, kvistar av och sedan knyter metreven längst ut. Metrev komplett med flöte, sänke och krok finns för omkring en tia i till exempel friluftsbutiker

Kombinera kast- och metspö

Om ni är flera som är ute kan det vara klokt att kombinera kastspö med metspö. Den som kastar känner ibland att något nafsar eller ser att något följer efter utan att hugga. Kombinera det med ett metspö vid strandkanten så ökar chanserna att få upp den.

Spinnfiske

Om du inte tycker att det finns någon sport i att stå med ett metspö vid strandkanten eller ute på sjön i en båt så kanske kastspö är något för dig. Det kräver inte särskilt mycket teknik, men är lite svårare än att svinga ut en krok och ett flöte några meter.

Utrustning - Kastspö

Först krävs utrustning, ett kastspö bygger man inte själv av några pinnar och ett snöre.

Ett kastspö består av själva spöet, en lång lina, en rulle och ett bete. Det är betets tyngd och motståndet på rullen som avgör hur långt ut du kastar, och även din teknik. När du kastar ut bromsar du själv linan med fingret, så när du släpper och låter betet och kroken dra iväg bestämmer du själv. Första gångerna kan det vara svårt, men det blir lättare ju mer du övar.

Ju större drag, desto tjockare lina

Om du har ett tungt drag så krävs en tjockare och starkare lina, och linans tjocklek påverkar även vilken vikt den håller för när en fisk hugger. Tjockleken är dock inte det enda som avgör, materialet och hur linan är framställd påverkar också. Till exempel finns både nylonlinor och flätade linor.

Olika typer av drag

Det roligaste med ett kastspö är att du lätt byter drag och anpassar betet efter fiskens preferenser.

Skeddrag

Skeddrag är en klassiker och funkar bra i insjöar. Eftersom skeddragets rörelser i vattnet påminner om en skadad fisk är det ett effektivt drag om du är ute efter att fånga rovfisk, till exempel gädda och större abborrar.

Jigg

Jigg är en förhållandevis ny typ av drag som ofta består av mjuka material, de kan se väldigt verklighetstrogna ut och kommer ofta i form av antingen mindre fiskar eller trollsländelarver. De är effektiva för gös och abborre.

Wobbler

Wobbler lanserades efter första världskriget och är det äldsta och mest kända artificiella betet i världen. Det är en fast beteskropp med en sked längst fram som gör att draget wobblar fram i vattnet. Eftersom den liknar en betesfisk till utseende och rörelsemönster funkar den utmärkt för att fånga rovfisk som gädda och abborre.

Jerkbait

Jerkbait påminner mycket om en wobbler men saknar skeden framtill, så den går rakare i vattnet. Namnet kommer ifrån att du använder ett styvare spö och rycker och vevar in, då jerk betyder ryck eller knyck på engelska.

Softbait

Softbait liknar en jigg men är större och kan variera i material. Kroppen är ledad och påminner väldigt mycket om en betesfisk i vattnet. Ofta har den krokar både på ovan- och undersidan.

Tailbait

Tailbait kombinerar jerkbait och softbait för att få det bästa av båda världar. Den mjuka svansen fästs på kroppen genom en led, och när den rörliga svansen blivit illa tilltygad efter några hugg byter du enkelt ut den mot en ny.

Flugfiske

Flugfiske är den teknik som kan verka mest skrämmande för en oinvigd, och som nybörjare är det mycket som krävs i början. Det är dels en fråga om material eftersom det är särskilda flugspön som används, dels en fråga om teknik.

Skillnaden mellan flugfiske och spinnfiske är att det är själva linan som agerar tyngd vid flugfiske. Flugan längst ut väger i stort sett ingenting och det finns inte heller något sänke, utan den ligger på ytan och flyter.

Lockelsen är att det blir en ärligare kamp mellan dig och fisken du försöker få upp, du lockar den inte med avancerade beten utan det är du, spöet, linan och fisken. Inget mer.

Att lära ut flugfiske i text är ett omöjligt uppdrag, därför vill vi hänvisa till några videor på YouTube som fått bra omdömen från nybörjare och de som fiskat ett tag men vill lära sig mer. Lär dig kasta med flugspö här

Pimpelfiske

Nu är vi back to basics igen. Pimpelfiske är enkelt och okomplicerat. Borra ett hål i isen, släpp ner draget till botten, dra upp det en liten bit så det hänger fritt i vattnet. När fisken nappar drar du upp. Om du ska släppa tillbaka fisken bör du ha den uppe ur vattnet så kort tid som möjligt och inte låta fisken ligga direkt på isen eftersom det skadar dess hud.

Som bete använder du ett pimpeldrag, exempelvis pirk, mormyska eller ett blänke. Det finns otroligt många typer av drag för pimpelfiske, där olika typer av drag lockar till sig olika typer av fisk.

Vill du läsa mer om olika typer av isfiske kan du göra det på isfiskeskolan